Jobbsafari är en del avschibsted logo

Så skriver du en profiltext

Så skriver du en profiltext

Lästid 3 min

Så skriver du en profiltext

En bra profiltext ökar chanserna att sticka ut från mängden.

Det är stor konkurrens om jobben just nu. Arbetsgivare går igenom många ansökningar och det första intrycket kan bli avgörande om ditt CV läggs i rätt eller fel hög. Det är därför en värdefull investering att lägga tid på att skriva en profiltext, alltså en bra sammanfattning om dig själv högst upp i CV:t. Men hur formulas den bäst?

Vi har intervjuat rekryteringskonsulten Sofie Vedtofte, som har läst tusentals CV:n. Hon är van att snabbt skapa en åsikt om ett CV och beskriver här vad hon tittar efter.

Framhäv din motivation och erfarenhet i profiltexten.

– Du ska vara mycket rakare än du tror. Inled inte med ”jag heter Mette och är 42 år” utan berätta direkt och kortfattat vilka relevanta erfarenheter du har för tjänsten. Profiltexten bör inte vara mer än max fem rader”, säger Sofie.

– I resten av ansökan kan jag skapa en helhet av dig, men profiltexten ska göra mig nyfiken på varför just du passar till den aktuella tjänsten. Jag tittar efter vad du drivs av, alltså din motivation, och vilken erfarenhet du kan bidra med, fortsätter Sofie.

Det viktigaste först

Plocka ut relevanta delar ur ditt CV som styrker att du passar för tjänsten. Det kan vara dina specialistområden, viktiga kompetenser, egenskaper, ambitioner och framtida mål.

– Du får gärna beskriva mer ingående varför du har sökt tjänsten i ditt personliga brev. Men i ditt CV, vill jag gärna läsa en kort, sammanfattande, beskrivning om varför jag ska välja just dig. Plocka helt enkelt fram exempel som kan likställas med jobbet, säger Sofie.

Ett exempel på de 3–5 rader som kan göra Sofie uppmärksam, kan vara:

"Jag är världens bästa kundservicemedarbetare. Mina åtta års erfarenhet av kundservice har lärt mig allt om både de nöjda och missnöjda kunderna. 2019 hade jag den högsta scoren i vår interna undersökning om hur nöjda kunderna kände sig. Att jag dessutom även älskar att jobba inom service och prata i telefon, gör mig till ett säkert och tryggt val".

Utveckla i CV och därefter i ansökan

Sofie vill gärna läsa mer om kandidatens erfarenheter i resten av ansökan, men understryker att profiltexten ska rikta sig mot den aktuella tjänsten.

– Jag blir mest nyfiken på kandidater som har lyckats skriva en skicklig introduktion. Bifoga inte ett generiskt CV bara för sakens skull. Låt mig tidigt förstå varför du är relevant så att jag vill fortsätta läsa ansökan”, avslutar hon.