Miljö- och hållbarhetschef

Sjöfartsverket · Norrköping · Ansök senast 7 juni (6 dagar kvar)

Heltid · Tillsvidareanställning

Sveriges vackraste arbetsplats söker en

Miljö- och hållbarhetschef

med placering i Norrköping

 

Vill du leda arbetet med miljö och hållbarhet på Sveriges vackraste arbetsplats och bidra till en hållbar sjöfart? 
 

Som miljö- och hållbarhetschef erbjuds du en spännande roll i en unik verksamhet där du får vara drivande i arbetet med att utveckla Sjöfartsverkets fortsatta inriktning och genomförande inom miljö och hållbarhet. Miljö- och hållbarhetsenheten är organisatoriskt placerad under avdelningen Styrning och planering och består av nio miljöspecialister och miljöstrateger samt en enhetschef.

Miljö- och hållbarhetsenhetens huvudsakliga uppgift är att säkerställa att Sjöfartsverket levererar i enlighet med regeringens och riksdagens mål samt uppfyller lagkrav inom miljö, klimat och hållbarhet. Enheten stödjer övriga delar av Sjöfartsverket vad gäller miljö- och hållbarhetsfrågor. Ett viktigt arbete för enheten är att bidra till Sjöfartsverkets omfattande arbete med att utveckla den maritima infrastrukturen genom ett flertal farledsprojekt, t.ex. Skandiaporten i Göteborg och Malmporten i Luleå. I detta ingår att medverka i framtagande av tillståndsansökningar till miljöprövningen samt säkerställa efterlevnad av tillstånd och miljölagstiftning i genomförande- och driftsfas.

Enheten ansvarar därtill med att bistå verksamheten med expertkunnande inom miljö och hållbarhet vid utförande av de arbetsuppgifter som följer av Sjöfartsverkets uppgifter (isbrytning, sjö- och flygräddning, lotsning, farledsunderhåll m.m.).Det gäller t.ex. kemikalie- och avfallshantering samt arbete med förorenade fastigheter.   
 

Enheten ansvarar också för Sjöfartsverkets strategiska miljöarbete. Det innebär bl.a. arbete med miljöledning (t.ex. framtagande av miljöutredning och miljöhandlingsplan), miljökrav vid upphandling samt klimatanpassning. Sedan en tid arbetar Sjöfartsverket med målet om en fossilfri flotta och som chef blir du en viktig kugge för att styra mot en sådan utveckling.

Vidare ansvarar enheten för utformning av den miljökomponent i Sjöfartsverkets avgiftssystem som ska understödja utvecklingen av en mer miljöanpassad sjöfartsflotta som anlöper Sverige.
 

Arbetsuppgifter
Rollen som miljö- och hållbarhetschef är bred och innefattar allt ifrån verksamhetsutveckling, budget- och personalansvar, utveckling av metoder, policys och riktlinjer till att initiera och leda utredningar. Som enhetschef leder och fördelar du enhetens arbete. Du rapporterar till avdelningschefen för Styrning och planering och ingår i avdelningens ledningsgrupp.

Du kommer att företräda Sjöfartsverket i möten och kontakter med andra myndigheter och branschföreträdare, med vilka du också odlar ett kontaktnät.

Vem är du?
Vi söker dig som har akademisk utbildning inom miljöområdet eller likvärdig kompetens förvärvad på annat sätt. Du ska ha erfarenhet av att ha verkat i en arbetsledande funktion.

Meriterande är tidigare chefserfarenhet och erfarenhet av att ha arbetat med komplexa frågor inom miljö/hållbarhet.

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper. Du trivs i rollen som ledare med chefsansvar och har ett coachande förhållningssätt och sätter medarbetarna i fokus för att lösa de uppgifter enheten ställs inför. Du är lyhörd men också prestigelös och skapar utrymme för medarbetarna till eget ansvar och utveckling. Du har lätt för att formulera dig i rapporter, analyser och beslutsunderlag såväl till externa parter som till ledning och styrelse. Det är viktigt att du har en utvecklad kommunikativ förmåga och att du kan uttrycka dig väl i tal och skrift, både på svenska och på engelska  

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med bakgrundskontroll samt registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas. Du måste vara svensk medborgare.

Varför ska du välja Sjöfartsverket?
Sjöfartsverket är ett tjänsteproducerande affärsverk inom transportsektorn. Vår arbetsmiljö är unik och vårt uppdrag är unikt – Sveriges vackraste arbetsplats. Vårt uppdrag är att utveckla transport och sjöfart i linje med riksdagens och regeringens beslut. Vår affärsidé är att erbjuda effektiva sjövägar, moderna tjänster och maritimt partnerskap för tillväxt, konkurrenskraft och hållbar utveckling.

Sjöfartsverket erbjuder en trivsam arbetsmiljö med goda möjligheter att förena arbetsliv och privatliv, det kan till exempel finnas möjlighet till enskild överenskommelse om distansarbete några dagar i veckan. Vi har en tydlig identitet och ett starkt varumärke. Vi är en utvecklingsinriktad organisation och arbetar ständigt för att utveckla våra medarbetare samt för att upprätthålla våra nöjda kunder. Är vi rätt organisation för dig är det en självklarhet för dig att agera på ett professionellt, öppet och engagerat sätt. Vårt arbete utgår från den statliga värdegrunden, vi arbetar också aktivt för jämställdhet, mångfald och inkludering och ser det som en självklarhet att du delar vår uppfattning.

Hur och när?
Den här rekryteringen gäller en tillsvidareanställning som beräknas tillsättas så snart som möjligt.  

Befattningen kan innebära krigsplacering vid Sjöfartsverket.

Intervjuer kommer att bl.a. hållas via Skype. Första intervju kommer att hållas 14-19 juni 2024.

Upplysningar:
Avdelningsdirektör Magnus Stephansson, 010-478 5780 eller Magnus.Stephansson@sjofartsverket.se
HR-partner Malin Löfstedt, 010-478 5912

Fackliga företrädare:
Saco-S Peter Hellberg, OFR/ST Carl Cremonese, Seko Ib Bergström, samtliga kan nås via vår växel 0771-630000.

Ansökan:
Registrera din ansökan senast 7 juni 2024.
Diarienummer: 24-02863

Sjöfartsverket gör kontinuerliga och aktiva val kring exponering och rekryteringsstöd i varje rekrytering. Vi undanber oss därför direktkontakt av annonsförsäljare, bemannings- och rekryteringsföretag.

 

 

Om arbetsgivaren

Arbetsgivare

Sjöfartsverket

Placering

Norrköping

Kontaktperson

Sjöfartsverket

Dela jobbannonsen

Anmäl annons