Lär dig hantera avslag

Lär dig hantera avslag

Lästid 3 min

Det känns tungt att falla på mållinjen. Rätt inställning är nyckeln för att lyckas ta tag i jobbsökandet igen.

Du var en av de sista kandidaterna. Det var så nära, ändå slutade det med avslag. Men låt inte avslaget bli ett bakslag. Ta hjälp av tipsen nedan.

Visst känns det tungt att få det där mejlet om att jobbet gick till någon annan. Du som var med i sista rundan, det var bara två kvar, efter en process där flera hundra var med från början.

Enligt J.T. O’Donnell, grundaren av sajten Careerrealism.com, behöver du först och främst ta ett djupt andetag.

– Jag vet att det känns som om de sa nej till dig personligen. Men vad de egentligen menar är, "vi kan inte anställa dig idag". De valde helt enkelt en annan kandidat, som de ansåg passade deras behov bättre just nu.

Fokusera på vad du uppnått

Du stod ut bland hundratals andra kandidater och kom till sista steget.
Du klarade intervjuerna riktigt bra och var bland de sista kandidaterna.
J.T. O’Donnell menar att detta kan vara början på ett långt och mer fruktbart samarbete med den verksamheten du sökt arbete hos. Men bara om du tar nästa steg.

Ta nästa steg

Du ska därför skriva tillbaka, eller ännu bättre ringa till personen som gett dig beskedet, och tacka för återkopplingen. Du kan dessutom säga eller skriva att du är glad för att de hittat en lämplig kandidat till jobbet. Du kan också tillägga att du anser att hela förloppet varit mycket inspirerande och att du menar det du sagt att du gärna vill arbeta hos dem. På det sättet visar du att du fortfarande vill jobba hos dem, även om du inte fick jobbet, och att du vill göra ett bra intryck. Nästa gång de söker en liknade tjänst kanske de kontaktar dig direkt.

Tänk positivt

Enligt boken "Arbetslös – världens hårdaste jobb", av Pernille Marott och Viktor Harder är det viktigt att avslaget inte blir ett bakslag. Psykologen Anne Kirsten Hansen, som särskilt fokuserar på uppsägningar, råder bland annat till att tänka positivt.

–Tänk positivt. Det låter banalt. Det är banalt. Men det är väldigt användbart. Det handlar helt enkelt om att fokusera på det positiva i avslaget istället för det negativa. Ditt fokus fungerar som ett förstoringsglas. När du fokuserar på de positiva sakerna kommer de fylla ditt liv.

Enligt J.T. O’Donnell är det viktigt att du inte låter din stolthet hamna i vägen för hur du beter dig mot företaget du fick avslag från, för vad är poängen med det? Fokusera istället på det positiva och skriv tillbaka till företaget. Det kan leda till en framtida öppning.