Jobbsafari är en del avschibsted logo

5 goda råd för en bra jobbansökan

Lästid 2 min

Släpp flosklerna, ha tålamod och ge exempel när du skriver en ansökan.

Att skriva en bra jobbansökan är till och med svårt för en garvad skribent. Här är 5 råd som förhoppningsvis hjälper dig att fånga arbetsgivarens intresse.

1. Tålamod, tålamod, tålamod.
En bra text kan sällan forceras fram. Den är ett resultat av träning, research och tålamod. Tidsbrist i skrivarprocessen leder ofta till stavfel, dåligt språkbruk och floskler.

De vassaste skribenterna har flera års träning i bagaget och bemästrar därför språket. Saknar du det, är tålamodet särskilt viktigt när du skriver en jobbansökan. Ta god tid på dig och tveka inte att börja om från början om du känner att du behöver det. Läs igenom din text, gärna högt för dig själv. Läs korrektur flera gånger, eller ännu bättre, be en god vän att göra det. Vad säger din text? Representerar den det du vill berätta?

2. Rikta in dig på mottagaren
Det är långtifrån säkert att en arbetsgivare eller rekryteringskonsult uppfattar dina ord på samma sätt som du menar. En enda feltolkning eller två kan göra stor skillnad i en beslutssituation.

Ring till kontaktpersonen i jobbannonsen för att till exempel förhöra dig om hur chefen är att arbeta tillsammans med och hur ledarstilen är. Det är inget fel i det. Tvärtom visar du intresse för jobbet och för arbetsplatsen. Den information du får kan du sedan använda för att vinkla texten. Samtidigt får du förmodligen en bättre känsla för hur du i skrift kan berätta om dina kompetenser på bästa sätt.

3. ”Jag är sjukt bra på att bre leverpastejmackor.”
Skryt och påståenden kommer du inte långt med i en jobbansökan, särskilt om du inte kan backa upp dem med goda argument eller fakta som till exempel baseras på din historik. Förklara varifrån du har fått din välutvecklade talang för att bre leverpastejmackor, eller ännu bättre: skriv så att denna talang underförstått framgår av dina ord, utan att direkt påstå att du har den.

”I fyra år har jag varit anställd av Pastejköket. Jag började som smörgåslärling och är i dag chefspastejkonsulent med ansvar för att dagligen bre verksamhetens leverpastejprodukter.”

4. Släpp flosklerna
Väldigt få människor är jonglörer eller cirkusclowner. Förmodligen tillhör du inte dem, så glöm allt om att hålla många bollar i luften. I stället kan du vara bra på att hålla fokus på flera uppgifter samtidigt.

Det finns ingen anledning att ägna dig åt språkligt skönmåleri i din ansökan. Hoppa över floskler, metaforer och liknande. De är bara ord som ger motsatt effekt till det du vill förmedla. Antingen blir din ansökan längre än nödvändigt eller så stjäl orden plats som du kunde ha använt för slagkraftiga argument.

5. Du får gärna skriva att du är bra
Du är riktigt, riktigt bra på det du gör. Därför finns det heller ingen anledning att dölja det. Trampa gasen i botten. Berätta att du är precis den person som företaget letar efter. För det är du ju, eller hur? Skriv om varför du söker jobbet, om hur och varför din kompetens matchar jobbet.