Pedagog med fokus på slöjd, bild och form

SÖRMLANDS MUSEUM · Nyköping

·

Ansök senast 28 dec.

Jobbet har utgått och går inte längre att ansöka.

Om oss

Sörmlands museum ligger i Nyköping och har verksamhet i hela Sörmland. Med historia, slöjd och bild och form vill vi vidga vyer och väcka engagemang och bidra till att människor får bättre möjligheter att påverka samhället och sin egen livssituation. Verksamheten rymmer bland annat utställningar, programverksamhet, kurser, rådgivning och kulturmiljöuppdrag samt insamling och förvaltning av museets samlingar. Sörmlands museum har Region Sörmland som huvudman.

I november 2018 öppnade vi ett nytt museihus med ett helt nytt koncept för att tillgängliggöra alla de människor och berättelser som ryms i museets samlingar. Arbetet har fått stor uppmärksamhet och priser, senast utmärkelsen som Årets museum 2020. Vi rekryterar nu till flera tjänster. På Sörmlands museum arbetar du i en kreativ och dynamisk miljö där vi tillsammans strävar efter att göra det möjligt för alla att uppleva kultur i olika former. Vi är runt 60 personer som brinner för kulturens kraft i samhället.

Enheten för program, pedagogik och kommunikation

Enheten omfattar tre kompetensområden: museipedagogik, programplanering och produktion samt kommunikation. Museets pedagogik har besökarna i fokus, förmedlar kunskap och inspirerar till att vilja veta mera. Det pedagogiska arbetet är utformat för att både nå en bred publik och att nå definierade målgrupper med olika förutsättningar och behov.

Dina arbetsuppgifter

 • Ditt huvudsakliga fokus är lärande, kunskapsförmedling och pedagogik inom slöjd, bild och form.
 • Tillsammans med övriga pedagoger tar du ansvar för att utveckla, planera, genomföra och följa upp museets pedagogiska program som riktar sig till alla åldrar i hela Sörmland men har särskilt fokus på målgruppen barn och unga. Arbetets tonvikt ligger på utformning och genomförandet av museets program för förskola, grundskola, gymnasium, universitet och annan vuxenutbildning som t ex SFI.
 • I rollen ingår att ansvara för visningar för allmänheten, förbokade grupper såsom företag och föreningar, museets familjesöndagar och andra program riktade till barnfamiljer.
 • Du medverkar till utveckling av museets pedagogiska erbjudanden genom att fördjupa kunskapen om hur människor lär, upplever och agerar på museer.
 • Du handleder i olika skapande verksamheter och arbetar praktiskt tillsammans med olika målgrupper. Deltagande i utställningsproduktion förekommer också.
 • En annan viktig målgrupp är pedagoger som arbetar med barn och unga i andra verksamheter och organisationer i länet.
 • Du arbetar i nära samverkan med konsulenterna inom hemslöjds- och bild och formområdet.
 • Allt arbete präglas av starkt besökarfokus och vår vision att vidga vyer och väcka engagemang hos fler. Arbete kvällar och helger förekommer, likväl som att arbete i hela Sörmlands län.

Din kompetens

 • Du har en högskolexamen med inriktning mot pedagogik, skapande konstverksamhet. slöjd, eller motsvarande samt minst tre års erfarenhet av liknande arbetsuppgifter på museum eller annan lärandemiljö.
 • Goda praktiska och teoretiska kunskaper inom såväl bild- och formområdet som inom slöjdsområdet samt breda kunskaper om olika material och tekniker.
 • Erfarenhet av att arbeta tillsammans med olika målgrupper vars förutsättningar ser olika ut.
 • Erfarenhet av visningsverksamhet och god kunskap i att självständigt planera och genomföra pedagogiska program inom slöjd, bild och form.
 • Det är en fördel om du har erfarenhet av att använda digitala verktyg för berättande, gestaltning och kunskapsförmedling, att kunna producera kunskapsinnehåll samt gestalta och förmedla detta.
 • Vana vid projektarbete och projektorganisation, då Sörmlands museums arbete till stor del bedrivs i denna form.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska är en förutsättning. Kunskap i ytterligare språk är ett plus.
 • B-körkort är ett krav.

Personliga egenskaper

Du är kommunikativ, social och har lätt för att knyta kontakter. Du är en duktig handledare som kan entusiasmera barn och vuxna och tycker att det är roligt att tala inför grupper. Du kan anpassa ditt sätt att förmedla budskap till de du möter och har ett vänligt och serviceorienterat bemötande. Du är strukturerad och håller deadlines, är intresserad av genreöverskridande arbete, tar initiativ till aktiviteter som du också fullföljer. Du arbetar lika gärna i team som självständigt. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper/lämplighet. Sörmland är ett län med en mångfald hos befolkningen och vi vill spegla denna verklighet. Därför välkomnar vi sökande med olika bakgrund.

Anställningsform

Tillsvidaretjänst med tillträde 2021-02-01 eller enligt överenskommelse.

Information om tjänsten lämnas av

Enhetschef Natalia Berggren, 072-143 35 06, nataliaberggren@regionsormland.se

Facklig företrädare Saco-DIK Sofia Karlsson Karlsson, sofia.u.karlsson@regionsormland.se 072-143 32 00.

Övriga fackliga företrädare söks via kontaktcenter, 0155-24 50 00.

Kom och jobba hos oss på Sörmlands museum Region Sörmland!

Välkommen med din ansökan, inklusive CV, senast 2020-12-28.

Intervjuer kan komma att ske löpande.

Om arbetsgivaren

Arbetsgivare

SÖRMLANDS MUSEUM

Placering

Nyköping

Kontaktperson

REGION SÖRMLAND