Jobbsafari är en del avschibsted logo

Kulturmiljöspecialist

Trafikverket · Borlänge · Ansök senast 28 feb.

Heltid · Tillsvidareanställning

Jobbet har utgått och går inte längre att ansöka.

Som kulturmiljöspecialist är du med i arbetet att underhålla vår väg- och järnvägsinfrastruktur och samtidigt bevara vårt kulturarv. Du bidrar med kompetens som stärker upplevelsen och förståelsen för kulturmiljövärden. 

Kulturmiljöspecialist

Arbetsuppgifter

Det här är en möjlighet för dig som har ett stort intresse för kulturmiljöfrågor och en vilja att tillsammans med oss utveckla området och säkerställa våra kulturmiljövärden. Du kommer att bli en del av den nationella miljösektionen inom Underhåll med specialistkompetens inom många olika miljöområden. Vi arbetar strategiskt och förutsättningsskapande med komplexa och utmanande miljöfrågor. Där kommer du vara med och bygga upp kulturmiljöarbetet och bidra med din specialistkunskap i många olika projekt och samarbeten, så att kulturmiljöer hanteras på ett sätt som överensstämmer med gällande lagar och riktlinjer. Du kommer i din roll att stötta många personer och projekt i hanteringen av olika kulturmiljöaspekter, så som exempelvis kulturhistoriskt värdefulla vägobjekt, kulturvägar, järnvägens kulturarv och landskapet som helhet.

Vi är en stor beställarorganisation och många tjänster upphandlas där du även är ett stöd vid upphandling och genomförande av konsultuppdrag. Eftersom vi arbetar inom ett stort geografiskt område och tillhör en nationell organisation är resor och fältbesök i våra väg- och järnvägsanläggningar ett naturligt inslag i vår verksamhet.

Du kommer att ha ett nära samarbete med andra miljöspecialister, även om arbetet i sig är självständigt. På Trafikverket finns ett nätverk inom kulturmiljö som ger dig möjlighet till inspiration, erfarenhetsutbyte och samarbete med andra kulturmiljöspecialister - vilket vi ser som en stor styrka. I arbetet kommer du att representera Trafikverket i kommunikation med andra myndigheter däribland länsstyrelserna och Riksantikvarieämbetet. I arbetsuppgiften ingår även att delta i det strategiska arbetet inom Trafikverkets kulturmiljöarbete genom att utvärdera och förbättra arbetssätt och rutiner, delta och genomföra forsknings- och innovationsprojekt inom kulturmiljöområdet samt svara på inkomna remisser.

Övrig information

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten kan det finnas möjlighet att arbeta hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid.


Kvalifikationer

För att bli framgångsrik i rollen är du van att arbeta självständigt samtidigt som du bidrar till välfungerande samarbete i alla sammanhang. Med hjälp av din goda kommunikationsförmåga förmedlar du ditt budskap på ett enkelt och tydligt sätt. Du har god problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och utvecklar genomförbara lösningar samt ser till helheten och tar hänsyn till övergripande aspekter i dina prioriteringar. Du har slutligen god förmåga att planera och strukturera ditt arbete och arbetar systematiskt med fokus på framdrift.

Vi söker dig som

  • har en högskoleutbildning om minst 180 hp (120p) inom kulturmiljö/arkeologi/ byggnadsantikvarie, alternativt annan akademisk utbildning i kombination med erfarenhet från kulturmiljö som vi sammantaget bedömer likvärdig
  • har flerårig arbetslivserfarenhet av arbete med kulturmiljöfrågor
  • har körkort för personbil
  • har goda kunskaper i svenska i skrift

Det är ett plus i kanten om du

  • har erfarenhet av kulturmiljöarbete kopplat till väg- och järnvägsinfrastruktur
  • har erfarenhet av arbete med kulturhistoriskt värdefulla broar och järnvägsmiljöer
  • har erfarenhet av arbete med GIS

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Inom verksamhetsområde Underhåll ansvarar vi för leveransen av säkra och tillgängliga vägar och järnvägar. Genom att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet lägger vi grunden för näringslivets godstransporter och miljoner människors resande - varje dag, året om. Kompetensutveckling står högt på vår agenda, oavsett vilken roll du har eller var du befinner dig i yrkeslivet. Hos oss gör du skillnad!

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

#LI-Hybrid

Om arbetsgivaren

Arbetsgivare

Trafikverket

Placering

Borlänge

Kontaktperson

Trafikverket

Dela jobbannonsen

Anmäl annons