Föremålsantikvarie

Västerbottens museum · Umeå

·

Ansök senast 18 nov.

Jobbet har utgått och går inte längre att ansöka.

Västerbottens museum är ett länsmuseum med placering i Umeå. Museet drivs i bolagsform och består dels av det förvaltande bolaget Västerbottens museum AB, dels av Stiftelsen Västerbottens museums samlingar. Museet har en kulturhistorisk inriktning och arbetar med hela länets kulturhistoria. Vid Västerbottens museum arbetar ca 60 helårsanställda och många projekt- och timanställda. Västerbottens museum eftersträvar mångfald och jämställdhet och ser därför anställda med olika bakgrund och erfarenhet som berikande för verksamheten.


Västerbottens museum söker en föremålsantikvarie till museets samlingsverksamhet. Som föremålsantikvarie ansvarar du för den kulturhistoriska samlingen på museet.


Den kulturhistoriska samlingen består av över 100 000 föremålsobjekt och omkring 5000 textila objekt med anknytning till Västerbottens län. Samlingarna innehåller objekt från i huvudsak 1800-talet fram till idag. En stor del speglar 1800-talets bondebefolkning och jordbruksnäring, men också äldre tiders slöjd och hantverk. Här finns husgeråd och möbler från 1900-talet, en stor medicinhistorisk- och regementshistorisk samling, samiska kulturhistoriska objekt och slöjd, samt en stor samling av skidor. Den textila samlingen innehåller främst klädesplagg, hemtextilier, sytillbehör och material för tillverkning av textila alster och objekt från sömnadsutbildningar i Umeå.

Museet vill nu stärka och utveckla arbetet med den kulturhistoriska samlingen. Områden som präglar föremålsverksamheten under de närmsta åren är fortsatt arbete med samlingsrutiner utifrån museistandarden Spectrum, i samarbete med en ny Spectrumanpassad version av samlingshanteringssystemet Sofie, Sofie 9. Andra områden är arbete med nya insamlingsplaner, ombyggnation av lokaler för föremålshantering, uppordningsprojekt i föremålsmagasinen i Hörnefors, utveckling av friluftsmuseets Gammlia samt arbete med en framtida basutställning.


Arbetsuppgifter

Du är en av två föremålsantikvarier som ansvarar för museets kulturhistoriska samlingar. Du har specifikt ansvar för museets textila samling men hanterar också övriga föremålssamlingar. Du handlägger ärenden som insamling, gallring, in- och utlån. Du besvarar interna och externa förfrågningar, planerar logistik och uppordning i magasin. Du administrerar och arbetar aktivt i museets samlingsförvaltningssystem Sofie. Du tillgängliggör samlingarna för besök av allmänhet, skolor, föreningar och forskare samt vid publika arrangemang. Du hanterar föremål i samband med utställningsproduktion. Du är med och utvecklar nya rutiner och riktlinjer för samlingsarbetet och svarar för handledning och stöd för registreringspersonal gällande rutiner och vad som ska registreras och fotograferas.


Tjänsten är placerad vid museets samlingsavdelning bestående av fotoarkiv, arkiv, kulturhistoriska samlingen, registreringsverksamhet och bibliotek. Du kommer närmast att jobba tillsammans med en föremålsantikvarie, en museitekniker och två registreringsassistenter. Inom ramen för samlingsförvaltning finns också en konstantikvarie och en antikvarie som är ansvarig för den arkeologiska samlingen.


Din profil

Du som söker är utbildad föremålsantikvarie eller har en annan relevant akademisk utbildning inom antikvarieområdet. Du har några års yrkeslivserfarenhet som föremålsantikvarie och arbete inom samlingsförvaltning vid museum. Du kan uttrycka dig väl i tal och skrift. Körkort är ett krav.


Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. För att klara av rollen behöver du vara flexibel och kunna skifta mellan olika områden. Du har ett gott ordningssinne och är strukturerad som person. Du är strategiskt lagd och klarar av att prioritera i ditt arbete. Du arbetar bra med andra människor och har en god förmåga att kommunicera. Du ska kunna arbeta självständigt och ta egna initiativ.


Erfarenhet av att hanterat textila samlingar är meriterande. Erfarenhet inom samlingshanteringssystemet Sofie eller liknande system samt kunskaper om bevarandefrågor är också meriterande.


Tillträde 1 februari 2021.


Inför denna rekrytering har vi redan valt annonskanaler. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Om arbetsgivaren

Arbetsgivare

Västerbottens museum

Placering

Umeå

Kontaktperson

Västerbottens Museum AB

Ansök via mejl

Vid ansökan:Ange referens Föremålsantikvarie Dnr 777/20 i din ansökan