Jobbsafari är en del avschibsted logo

Curator bild och form

SÖRMLANDS MUSEUM · Nyköping · Ansök senast 17 dec.

Heltid · Tillsvidareanställning

Jobbet har utgått och går inte längre att ansöka.

Om Sörmlands museum

Sörmlands museum ligger i Nyköping och har verksamhet i hela Sörmland. Med historia, slöjd och bild och form vill vi vidga vyer och väcka engagemang och bidra till att människor får bättre möjligheter att påverka samhället och sin egen livssituation. Verksamheten rymmer bland annat utställningar, programverksamhet, kurser, rådgivning och kulturmiljöuppdrag samt insamling och förvaltning av museets samlingar. Sörmlands museum har Region Sörmland som huvudman.

2018 öppnade vi ett nytt museihus med ett koncept för att förmedla alla de människor och berättelser som ryms i museets samlingar. Arbetet har fått stor uppmärksamhet och priser, senast utmärkelsen som Årets museum 2020.

På Sörmlands museum arbetar du i en kreativ och dynamisk miljö där vi tillsammans strävar efter att göra det möjligt för alla att uppleva kultur i olika former. Vi är knappt 60 personer som brinner för kulturens kraft i samhället.

Enheten för kulturmiljö, slöjd, bild och form

I enhetens uppdrag ingår att stå för ämneskunskap och curatorskap i utställningsprojekt och program, ge råd och bistå med kunskap inom kulturmiljöer, byggnadsvård, slöjd och arkeologi, hålla kurser inom slöjd, byggnadsvård samt bild och form, utföra olika former av kulturmiljöuppdrag samt bistå med främjandeverksamhet, näringsutveckling och stöd till professionella utövare inom slöjd, bild och form.

Arbetsuppgifter

Bild- och formcuratorns ska arbeta med att bredda intresset för ämnesområdet konst, arkitektur, form och design samt stärka dess ställning genom aktivt arbete med utställningar, program och annan verksamhet. Arbetet sker i samarbete med aktörer inom ämnesområdet som huvudsakligen verkar i eller kommer från Sörmland. Sörmlands museum är främsta plattform men verksamheten bedrivs i hela länet.

I rollen ingår att göra urval, ta fram strategiska underlag, föreslå samarbeten och att producera utställningar med hög konstnärlig kvalitet. Tillsammans med övriga museet utveckla program- och utställningsverksamheten för att nå fler grupper i samhället, både de redan intresserade men även de som är mer ovana vid bild- och formkonst. Samtidskonsten och dagens frågor om hållbart samhälle och demokratins vikt står i centrum men utställningar och projekt om kulturutövare och konstnärer från tidigare århundraden är självklart också intressanta.

I arbetet ingår att Sörmlands kulturskapare på hög nivå med olika inriktning, härkomst och förutsättningar kan inkluderas i museets verksamhet. På Sörmlands museum står människan i centrum och samarbeten inom museets ämnesområden som slöjd, kulturmiljövård, och historia är självklara. Samverkan inom regionen, med andra regioner, nationellt och internationellt är en del i detta arbete.

Curatorns uppdrag syftar även till utveckling av Bild- och formområdet genom omvärldsbevakning. Arbetet bedrivs både på strategisk och operativ nivå och innebär såväl en processinriktad som en producerande funktion.

I uppdraget ingår också att stärka områdets ställning i Sörmland genom att ta initiativ till projekt som utvecklar kulturlivet i regionen, insatser för barn och ungdom samt att ge stöd till och utveckla samarbetet med enskilda kulturskapare och grupper. Det kan till exempel innebära att initiera projekt och att arbeta konkret med publik och pedagogisk utveckling.

Din kompetens

• Bred dokumenterad kunskap inom bild- och formområdet, särskilt konst.

• Stor erfarenhet av curatorsrollen med initiering och produktion av konst- och utställningsprojekt med hög konstnärlig kvalitet.

• Erfarenhet av att delta i pedagogiskt arbete.

• Stor erfarenhet av att driva och slutföra projekt.

• Erfarenhet av utvecklingsarbete och nätverksbyggande.

• Kunskap om och erfarenhet av kulturlivets strukturer och organisationer med tonvikt på bild- och formområdet

• Du har ett väl utvecklat nätverk inom bild- och formområdet.

• Vana vid att moderera eller delta i föreläsningar och panelsamtal

• Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

• Mycket god datorvana

• Relevant eftergymnasial utbildning.

• B-körkort är ett krav

Egenskaper

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper och lämplighet.

• Som person är du driven och kreativ och har god pedagogisk förmåga

• Du är kommunikativ och har förmåga att entusiasmera samt bygga relationer och nätverk.

• Du kan växla mellan det operativa och strategiska perspektivet och trivs med ett varierande arbetssätt.

• Du har en god förmåga att identifiera och förstå olika frågeställningar för att bedöma vilken metod som är lämpligast.

• Du är ansvarstagande och strukturerad.

• Du har god social kompetens och trivs med att arbeta både självständigt och i grupp.

Tjänsten är en tillsvidare anställning på 100 % med start snarast möjligt.


Frågor och ansökan

Information om tjänsten lämnas av Kjell Taawo, enhetschef kulturmiljö, 070-330 11 63.

Facklig företrädare för DIK är Sofia Karlsson, 0721-43 32 00.

Ansökan med meritförteckning ska ha inkommit senast 17 december. Intervjuer kan komma att ske löpande.

Om arbetsgivaren

Arbetsgivare

SÖRMLANDS MUSEUM

Placering

Nyköping

Kontaktperson

REGION SÖRMLAND

Dela jobbannonsen

Anmäl annons