Jobbsafari är en del avschibsted logo

Är du vår nästa gjuterioperatör? Nu startar vi en gjuteriutbildning så missa inte chansen till...

Lernia · Vimmerby

·

Ansök senast 3 feb.

Jobbet har utgått och går inte längre att ansöka.

Vad innebär arbetet som gjuterioperatör?

Som gjutare kan man ha många olika ansvarsområden som alla ingår i yrket. Gjuterierna är underleverantörer till en mängd olika industrisektorer såsom fordon, telekom, verkstad, energi, bygg och medicin m fl. Till fordonsindustrin gjuts bland annat motorblock, växellådor och bromsskivor. I vårt dagliga liv kommer vi i kontakt med gjutna detaljer i till exempel skalet till bärbara datorer och kameror, motorsågar, symaskiner och vattenkranar. Gjutning innebär att smält metall, till exempel järn, stål eller aluminium får stelna i en form. Det kan vara små detaljer som endast väger något gram, till stora valsar för pappersbruk som kan väga upp mot 100 ton. Framställning av gjutgods innefattar flera olika operationer. Först tillverkas en modell. Antingen i trä (av en modellsnickare), eller i plast eller metall (av en verktygsmakare). Därefter sker tillverkning av en form och kärntillverkning. När formen är klar sker smältning av metall, oftast används återvunnet skrot. Sedan sker själva gjutningen, då den smälta metallen hälls i formen och får stelna. När metallen stelnat sker efterbehandling, till exempel rensning, bearbetning, målning och montering. Gjutformen kan tillverkas antingen som engångsformar av sand, och används då bara en gång. Eller så kan de tillverkas av metall som en permanent form, som kan användas flera hundra tusen gånger. För att forma de inre hålrummen i gjutgodset används så kallade kärnor. De som arbetar med att tillverka formar och kärnor kallas hand- eller maskinformare samt kärnmakare.

Formell kompetens
  • Du är inskriven på arbetsförmedlingen och är arbetssökande
  • Körkort och tillgång till bil krävs om du inte bor på orten (Vimmerby)
  • Du behärskar det svenska språket i både tal och skrift
Din bakgrund

För att söka till denna utbildning krävs ingen direkt erfarenhet eller utbildning. Men vi tror att du som söker har ett mekaniskt och tekniskt intresse. Kanske har du i grunden gått fordon eller industriutbildning eller så tycker du på fritiden om att meka med motorer och/eller andra tekniska saker.

Personliga Egenskaper

Som person är du noggrann, lyhörd och kvalitetsmedveten. Du har en stark arbetsvilja och är inte rädd för att arbeta i fysiskt krävande miljöer. Du ska också ha förmågan att arbeta både självständigt och i grupp. Du är flexibel och har efter avslutad utbildning möjlighet att arbeta olika typer av skift då det förekommer alla möjliga skriftformer såsom 2-skift, natt och helg. Du är en person som är prestigelös och har en positiv och glad inställning till såväl dina kollegor som din arbetsgivare.

Låter detta ditt framtida drömyrke? Tveka inte att skicka in din ansökan till denna utbildning redan idag.

Tillträdesdag

Då urval sker löpande ser vi gärna att du skickar in din ansökan redan idag.

Information

Blir du aktuell som en av kandidaterna för denna utbildning så kommer vi att kontakta dig för en intervju. Utbildningen är tänkt att starta redan i februari och pågå under ca 12 veckor. Praktik kommer att ingå under utbildningen.

Lernia är vägen Framåt

Lernia är en av Sveriges ledande kompetenspartners inom utbildning, bemanning och omställning. Vi utvecklar människor, företag och organisationer med rätt kompetenslösningar i arbetslivets och arbetsmarknadens alla skeden. Vi bidrar till en bättre matchning på arbetsmarknaden och ser till att fler människor kommer i egenförsörjning och att fler företag och organisationer kan stärka sin konkurrenskraft.

Om arbetsgivaren

Arbetsgivare

Lernia

Placering

Vimmerby