Antikvarie med fokus på digital utveckling

SÖRMLANDS MUSEUM · Nyköping

·

Ansök senast 15 jan.

Jobbet har utgått och går inte längre att ansöka.

Om oss

Sörmlands museum ligger i Nyköping och har verksamhet i hela Sörmland. Med historia, slöjd och bild och form vill vi vidga vyer och väcka engagemang och bidra till att människor får bättre möjligheter att påverka samhället och sin egen livssituation. Verksamheten rymmer bland annat utställningar, programverksamhet, kurser, rådgivning och kulturmiljöuppdrag samt insamling och förvaltning av museets samlingar. Sörmlands museum har Region Sörmland som huvudman.

2018 öppnade vi ett nytt museihus med ett koncept för att förmedla alla de människor och berättelser som ryms i museets samlingar. Arbetet har fått stor uppmärksamhet och priser, senast utmärkelsen som Årets museum 2020.

På Sörmlands museum arbetar du i en kreativ och dynamisk miljö där vi tillsammans strävar efter att göra det möjligt för alla att uppleva kultur i olika former. Vi är knappt 60 personer som brinner för kulturens kraft i samhället.

Enheten Samlingar och kulturhistoria

Enhetens uppdrag är att långsiktigt förvalta och förmedla museets samlingar. Det sker via aktiv samlingsförvaltning och -utveckling som innehåller registrering och inmärkning av föremål, arkivering och dokumenthantering, fotografering och scanning, konservering, fysisk och digital insamling och dokumentation. Centralt är att vidareutveckla samlingar där berättande, berättelser och människor har huvudrollen och där de Berättande magasinen är en viktig del.

Enheten Samlingar och kulturhistoria bidrar med ämneskunskap och curatorskap till utställningar och program. Enheten är även ansvarig för förvaltningen och vidareutvecklingen av museets publika studierum och bibliotek.

Dina arbetsuppgifter

 • Fokus i tjänsten ligger på att utveckla och berika museets digitala utbud både innehållsmässigt och tekniskt, dvs. skapa kulturhistoriskt innehåll och implementera det digitalt på museets olika digitala plattformar både i huset och online. Museets unika berättande magasin som är tillgängliga på plats ska bli lika tillgängliga digitalt.
 • Omvärldsbevakning kring digital utveckling och förankring av nya digitala möjligheter i museets strategiska arbete är en viktig del av uppdraget.
 • Du ska därutöver kunna bidra till genomförandet av utställningar och insamlingar eller dokumentationsprojekt, skriva texter och registrera föremål och samlingar.
 • Det är av fördel om du kan engagera människor att berätta sin historia och genomföra visningar.

Din kompetens

 • Akademisk examen inom kulturhistoria t ex historia, etnologi, idéhistoria, antropologi, medieproduktion för humanister och samhällsvetare eller liknande akademisk utbildning.
 • God kunskap om och erfarenhet av digital utveckling och förmedling.
 • God kunskap om och erfarenhet av arbete med museisamlingar och utställningar.
 • Förmågan att snabbt kunna sätta sig in i och arbeta i nya program och källkodssystem.
 • Vana vid projektarbete.
 • Beredskap att arbeta i hela länet, även kvällar och helger.
 • B-körkort krävs.
 • Erfarenhet av förmedling och publikt arbete är av fördel.

Egenskaper

Det är viktigt att du är idérik, flexibel, stresstålig och strukturerad. Du arbetar lika gärna självständigt som i grupp och är lyhörd och kommunikativ. Vi ser gärna att du arbetar lösnings- och målfokuserad och kan driva projekt från ax till limpa. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Sörmland är en region med en mångfald hos befolkningen och vi vill spegla denna verklighet. Därför välkomnar vi sökande med olika bakgrund.

Anställningsform

Tillsvidareanställning med tillträde efter överenskommelse, dock senast 2021-04-01.

Information om tjänsten lämnas av

Enhetschef samlingar och kulturhistoria

Peter Ostritsch, 072-148 07 76,

peter.ostritsch@regionsormland.se


Facklig företrädare för DIK Sofia Karlsson, 072-143 32 00, sofia.u.karlsson@regionsormland.se

Övriga fackliga företrädare söks via kontaktcenter, 0155-24 50 00.


Välkommen med din ansökan, inklusive CV samt examensbevis och arbetsbetyg, senast 2021-01-15. Intervjuer kan komma att ske löpande.

Om arbetsgivaren

Arbetsgivare

SÖRMLANDS MUSEUM

Placering

Nyköping

Kontaktperson

REGION SÖRMLAND